Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνοφρουροί που υπηρετούν σε μονάδες μακριά από τον τόπο διαμονής τους και η ανάγκη άμεσης επίλυσης τους


Με την εισαγωγή του συστήματος μοριοδότησης έχουν αρθεί αρκετές αδικίες στην διαδικασία των αρχικών τοποθετήσεων αλλά και των μεταθέσεων των οπλιτών της Εθνικής Φρουράς.
Παρόλα αυτά γινόμαστε δέκτες παραπόνων από οικογένειες εθνοφρουρών και από αρκετούς οπλίτες που υπηρετούν εκτός φρουράς προτίμησης τους.
Τα παράπονα εστιάζονται στις μη ικανοποιητικές διευκολύνσεις που παρέχονται στους οπλίτες από τις μονάδες τους, αλλά και στη μη δυνατότητα να υπηρετούν στη φρουρά προτίμησης τους. Προέρχονται κυρίως από  οπλίτες που κατάγονται από την Πάφο αλλά και οπλίτες που κατάγονται από τη Λεμεσό.
Ο λόγος είναι απλός. Οι μονάδες της φρουράς Πάφου και Λεμεσού δεν μπορούν να απορροφήσουν τους εθνοφρουρούς που έχουν τόπο διαμονής τους τις δύο αυτές επαρχίες.
Το τελευταίο διάστημα, με τη μείωση του αριθμού των οπλιτών κάποιων μονάδων της Πάφου το πρόβλημα παρουσιάζεται μεγαλύτερο.
Δεν θα αναφερθώ στις διευκολύνσεις που πρέπει να παρέχονται στους οπλίτες που υπηρετούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Εξάλλου το πρόβλημα είναι γνωστό και έχουν παρθεί μέτρα προς την ορθή κατεύθυνση [μεταφορά οπλιτών με λεωφορεία από και προς τις μονάδες τους].  Ούτε θα σχολιάσω την διαδικασία επιλογής σε σώμα και όπλο των  εθνοφρουρών που πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η επιλογή να είναι ανάλογη των αναγκών της κάθε επαρχίας.
Καταθέτω όμως πέντε  συγκεκριμένες εισηγήσεις που η υιοθέτηση των θα συμβάλει στην αντικειμενική και δίκαιη αντιμετώπιση των στρατεύσιμων οπλιτών:
1. Οι μεταθέσεις των οπλιτών [τουλάχιστον για όσους κατάγονται από Πάφο] να γίνονται κάθε έξι μήνες ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους, αν όχι σε όλους, να υπηρετούν στη φρουρά προτίμησης τους.
2. Σε μονάδες που δεν βρίσκονται στη γραμμή αντιπαράταξης να μην ισχύει ο περιορισμός του 50% του αριθμού των οπλιτών της κάθε ειδικότητας που μπορούν να μετακινηθούν. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν περισσότεροι οπλίτες να μετατίθενται και να υπηρετούν στη φρουρά προτίμησης τους.
3. Οι αποσπάσεις οπλιτών να γίνονται με τη διαδικασία της μοριοδότησης, [όπως ισχύει  στις τοποθετήσεις και μεταθέσεις], για να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο κάποιοι μετά την μετάθεση τους να επιστρέφουν με απόσπαση πίσω στη φρουρά προτίμησης τους.
4. Για σκοπούς μεταθέσεων, τα φυλάκια της περιοχής Πύργου Τυλληρίας να εξαιρεθούν από την φρουρά Πάφου έτσι ώστε όσοι υπηρετούν σε αυτά να λαμβάνουν τα ίδια μόρια με τους οπλίτες που υπηρετούν έκτος φρουράς προτίμησης τους.
5. Τροποποίηση του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, έτσι ώστε να χορηγείται σε στρατεύσιμους οι οποίοι υπηρετούν εκτός της φρουράς προτίμησης τους μία ημέρα άδεια για κάθε συμπληρωμένο μήνα υπηρεσίας τους στη φρουρά αυτή, πέραν της κανονικής άδειας που αυτοί δικαιούνται. Η άδεια αυτή θα παραχωρείται ως αντισταθμιστικό μέτρο/κίνητρο στους οπλίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να υπηρετούν όλη ή μέρος της θητείας τους στη φρουρά προτίμησης τους.


Αντώνης Αντωνίου
Βουλευτής Πάφου
Δημοκρατικό Κόμμα.