Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Κατάργηση της Θέσης του Περιφερειακού Προϊστάμενου

Όταν μιλάμε για τηλεπικοινωνίες αναφερόμαστε σε ένα τομέα που στοχεύει κατευθείαν το μέλλον και που αποτελεί την βάση για την εισαγωγή και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Των τεχνολογιών που  και η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία αλλά και που η Κύπρος χρειάζεται να αναπτύξει σαν οικονομία κύρια υπηρεσιών.

Η ΑΤΗΚ υπήρξε για δεκαετίες ο μοναδικός φορέας  στον τομέα αυτό και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στον τόπο. Ακόμα και όταν δεν είχε την πρόκληση του ανταγωνισμού, υπήρξε φορέας πρωτοπόρος στο τομέα αυτό και συχνά κατέτασσε την Κύπρο ψηλά ανάμεσα στις χώρες του κόσμου σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες .

Με την φιλελευθεροποίηση της αγοράς, η Αρχή χρησιμοποιώντας την πείρα του παρελθόντος  και αξιοποιώντας τους πόρους και την τεχνογνωσία που καλλιέργησε όλα αυτά τα χρόνια, καλείται να τραβήξει ακόμη μακρύτερα  προς όφελος του τόπου και των πολιτών.

Η είσοδος μας στην κοινωνία της πληροφορικής, οι νέες προκλήσεις των εξελίξεων, απαιτούν εκσυγχρονισμό και ευελιξία έτσι ώστε ο οργανισμός να είναι σε θέση να λειτουργήσει μέσα στο νέο φιλελεύθερο περιβάλλον  ανταγωνιστικά προσφέροντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Η ευελιξία όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ για κατάργηση του ρόλου του περιφερειακού προϊστάμενου της Αρχής. Η απουσία του επιφέρει πολλά οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα στον οργανισμό.  Στερεί την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του προσωπικού των διαφόρων τμημάτων της περιφέρειας καθώς επίσης και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους. Φανερωνει αδυναμία άμεσης επίλυσης προβλημάτων των πελατών  κυρίως όταν για την επίλυση τους επιβάλλεται η εμπλοκή πέρα από ενός τμήματος. Περιορίζει την δυνατότητα προσέλκυσης νέων πελατών. Δημιουργεί συνθήκες γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας στη δράση του οργανισμού.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο θεσμός του Περιφερειακού Προϊστάμενου τύγχανε σεβασμό και εκτίμησης από όλα τα οργανωμένα σύνολα της κάθε τοπικής κοινωνίας και συνέβαλλε στη βελτίωση της εταιρικής εικόνας της Αρχής.

Η κατάργηση της θέσης αυτής στέλνει το μήνυμα ότι επιδιώκεται η απομάκρυνσης της ΑΤΗΚ από το κοινωνικό σύνολο και τον πελάτη αντί να γίνεται προσπάθεια για προσέγγιση και καλύτερη εξυπηρέτηση του.

Οι απαιτήσεις των καιρών και οι προκλήσεις των εξελίξεων συνηγορούν στην αναθεώρηση της απόφασης για κατάργηση του ρόλου του περιφερειακού προϊστάμενου της Αρχής .

Η ΑΤΗΚ πρέπει να γίνει πιο φιλική προς την κοινωνία και να προσφέρει άμεσες υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας τόσο στο πολίτη όσο και στις επιχειρήσεις . Μόνο έτσι θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και θα συνεχίσει να αποτελεί την ραχοκοκαλιά των τηλεπικοινωνιών.

Προς την κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται η διατήρηση και ενίσχυση της ΑΤΗΚ ως ένας Δημοσίου Κοινωφελούς Οργανισμού στην Υπηρεσία Ανάπτυξης και κύριου παροχέα τηλεπικοινωνιακής υποδομής για την είσοδο μας στην κοινωνία της πληροφορικής.

Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να δοθεί ευελιξία για γρήγορη λήψη αποφάσεων μέσα σε αυτό το σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον της εποχής μας.


Αντώνης Αντωνίου
Βουλευτής Πάφου
Δημοκρατικού Κόμματος