Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Αναγκαιότητα το Μουσικό Σχολείο στην Πάφο


Η ιδέα για τη δημιουργία Μουσικού Σχολείου ξεκίνησε από πολύ παλιά και υλοποιήθηκε το 2006, από τον αείμνηστο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, με τη λειτουργία δύο Μουσικών Σχολείων. Το πρώτο Μουσικό Σχολείο λειτούργησε το Φεβρουάριο του 2006 και στεγάζεται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και το δεύτερο στη Λεμεσό το Σεπτέμβριο του 2006 και στεγάζεται στο Λανίτειο Λύκειο Α΄.Τα συγκεκριμένα σχολεία επιλέγηκαν με βάση την υποδομή, την τοποθεσία και την ιστορική τους παράδοση, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατότητες επιτυχίας του θεσμού.

Βασικός σκοπός του Μουσικού Σχολείου είναι αφενός για να δώσει τη δυνατότητα στους νέους, που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της Μουσικής, να προετοιμαστούν κατάλληλα, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, και αφετέρου να ενισχύσει με γνώσεις και εμπειρίες τους νέους μέσα από την καλλιέργεια της μουσικής τους παιδείας.

Το Μουσικό Σχολείο έχει σχεδιαστεί μέσα στα πλαίσια του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος με τη μορφή του Ολοήμερου Σχολείου. Οι μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα του πρωινού Ενιαίου Λυκείου και στη συνέχεια το ειδικό πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου. Το πρόγραμμα προσφέρεται σε τρία απογεύματα που καθορίζονται σε συνεννόηση με τον ενδιαφερόμενο μαθητή. Το απόγευμα της Τετάρτης είναι υποχρεωτικό για όλους αφού αυτή την μέρα γίνονται τα ομαδικά μαθήματα. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου περιλαμβάνει μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής μουσικής κατεύθυνσης - ατομικά και ομαδικά - δημιουργία μουσικών συνόλων, καθώς και προαιρετική ενισχυτική διδασκαλία σε μαθήματα του πρωινού κύκλου όπως Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά κ.ά.

Για όλα τα μαθήματα υπάρχουν προσοντούχοι καθηγητές απόφοιτοι ανωτάτων σχολών με εξειδίκευση στο μάθημα που διδάσκουν, επιλεγμένοι μέσα από ειδικές ακροάσεις που γίνονται από λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το πρόγραμμα του Μουσικού Σχολείου προσφέρεται στους μαθητές του υπό την μορφή πλήρους τριετούς υποτροφίας. Δηλαδή το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού καλύπτει όλα τα έξοδα που προκύπτουν από την τριετή φοίτηση των μαθητών. Επιπρόσθετα από το νέο χρόνο το Μουσικό Σχολείο θα παρέχει δωρεάν σχολικό λεωφορείο και μεσημβρινό γεύμα για όλους τους μαθητές του.

Θεωρώντας ότι οι εξαγγελίες για ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση πρέπει να μετουσιώνονται σε πράξεις, έχω ήδη εγγράψει για συζήτηση το θέμα δημιουργίας και λειτουργίας Μουσικού Σχολείου και στην Πάφο, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται σε θέματα Παιδείας, πρέπει να ενισχύουν και όχι να περιορίζουν την αρχή της ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση.  Είναι κρίμα και άδικο για τους μαθητές της Πάφου, που έχουν κλίση προς τις μουσικές σπουδές, να μη τους παρέχεται η δυνατότητα να θέσουν τις βάσεις για να υλοποιήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Επιπλέον η πόλη μας πληροί όλα τα κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγηκαν τα άλλα δύο σχολεία, όσον αφορά στην υποδομή, στην τοποθεσία και στην ιστορική παράδοση. Ως εκ τούτου θα ζητήσω επιτακτικά τη δημιουργία και λειτουργία Μουσικού Σχολείου και στην Πάφο.

Αντώνης Αντωνίου
Βουλευτής Δημοκρατικού Κόμματος
ΠΑΦΟΣ