Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Λειτουργία Γεωργικού και Αγροτικού Επιμελητηρίου


 Στην Κύπρο, λόγω γεωμορφολογικών και κλιματικών κυρίως παραγόντων, ανέκαθεν το επάγγελμα του γεωργοκτηνοτρόφου και του αγρότη γενικότερα υπήρξαν απο τις κυριότερες ασχολίες των κατοίκων, αν όχι η κυριότερη. Άλλοστε, το μαρτυρούν και ιστορικές πηγές κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας όπου ένας απο τους σημαντικότερους φόρους την εποχή εκείνη, ήταν ο φόρος της δεκάτης που επεκτεινόταν επί όλων σχεδόν των γεωργικών προϊόντων και αποτελούσε τη σημαντικότερη πρόσοδο του κράτους, δεδομένου ότι η Κύπρος ήταν νησί κατ’ εξοχήν γεωργοκτηνοτροφικό. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε τη γεωργοκτηνοτροφία να παρακμάζει και να παρασύρει μαζί της και χιλιάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους και αγρότες στον οικονομικό μαρασμό και μαζί τους φυσικά και τις οικογένειες τους.
Με την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξήθηκε ο ανταγωνισμός, φιλελευθεροποιήθηκε το εμπόριο, οι εισαγωγές φρούτων και κτηνοτροφικών προϊόντων κυρίευσαν πραγματικά τις κυπριακές αγορές και οι γεωργοκτηνοτρόφοι έμεινα απροστάτευτοι και παραμελημένοι. Η Ευρώπη, αξίζει να σημειώσουμε επίσης, ότι προσφέρει και διαθέτει κονδύλια μέσα απο ειδικά προγράμματα για την στήριξη, τον προγραμματισμό, την ενίσχυση και τον καταρτισμό των γεωργοκτηνοτρόφων όπου μετά λύπης μου διαπιστώνω πως πολλά απο αυτά τα κονδύλια παραμένουν αναξιοποίητα και ανεκμετάλλευτα λόγω ανεπαρκής ενημέρωσης και δράσης. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι η στιγμή να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε την γεωργοκτηνοτροφία με την λειτουργία και αξιοποίηση ενός Γεωργικού και Αγροτικού Επιμελητηρίου που αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ. Το Επιμελητήριο ως θεσμός αλλά και ως εργαλείο στα χέρια των γεωργοκτηνοτρόφων θα μπορεί να προσφέρει μέσα απο τις κύριες δραστηριότητες του, την προώθηση και παροχή πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες των μελών του, την οργάνωση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, την ίδρυση και διοίκηση των παροχών εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Το Επιμελητήριο θα αποτελεί ουσιαστικά τον εξειδικεύμενο φορέα που θα προσφέρει υπηρεσίες που αποτελούν ουσιαστικά μέρος ενός οράματος γεωργικού και κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος αλλά και συμφέροντος. Θα μπορεί να επικεντρωθεί σε άξονες όπως «βιώσιμη γεωργοκτηνοτροφία», «δυναμικές και οργανικές καλλιέργειες» κα. Το εξειδικεύμενο προσωπικό θα έχει στα καθήκοντα του, πέραν της εξυπηρέτησης των γεωργοκτηνοτρόφων με διάφορα θέματα ενημερωτικού χαρακτήρα και την προάσπιση των συμφερόντων τους, την προσπάθεια επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων του κλάδου. Η στενή συνεργασία του Επιμελητηρίου με τις Αγροτικές και Γεωργικές Οργανώσεις θα ενισχύσει τη φωνή των γεωργοκτηνοτρόφων τόσο σε τοπικό όσο και σε Παγκύπριο επίπεδο. Επιπρόσθετα, το Επιμελήτήριο μαζί με τους ειδικούς του κλάδου, θα μπορέσει να αναπτύξει στενούς δεσμούς συνεργασίας και επικοινωνίας με την Επιτροπή των Περιφερειακών Γεωργικών Επιμελητηρίων των Ευρωπαϊκών Χωρών, τα οποία θα μπορούν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις πραγματοποιώντας συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αγροτικών Υποθέσεων αλλά και με άλλους επίσημους φορείς και οργανώσεις. Η τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο, αναμφίβολα καταδεικνύει την άμεση λειτουργία ενός Γεωργικού και Αγροτικού Επιμελητηρίου διασώζοντας το επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου που συνέβαλαν για πολλά χρόνια στην επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και που διατήρησαν αλώβητη την ταυτότητα και την κουλτούρα του νησιού μέσα απο το πέρασμα των χρόνων.

Αντώνης Αντωνίου
Βουλευτής ΔΗΚΟ Πάφου