Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Εξυγίανση και απλοποίηση της διαδικασίας μελέτης, ανάθεσης και υλοποίησης των Αναπτυξιακών Δημοσίων Έργων.

Είναι σε όλους γνωστό ότι τα μεγάλα οδικά και άλλα δημόσια  αναπτυξιακά έργα δίνουν  ώθηση στην εμπορική, εργατική,  τουριστική και οικονομική δραστηριότητα  μιας περιοχής. Αναβαθμίζουν και εκσυγχρονίζουν την υποδομή μιας χώρας.

Όλα τα αναπτυγμένα κράτη, αναγνωρίζοντας τη σημασία των βασικών έργων υποδομής, επιδιώκουν το σχεδιασμό μέτρων για συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής,  που μεταφράζεται σε επιτάχυνση της διαδικασίας  μελέτης , ανάθεσης και κατασκευής δημοσίων έργων.

Δυστυχώς στην Κύπρο είναι σύνηθες το φαινόμενο κατά την παραγωγή πάσης φύσεως και μεγέθους δημοσίων έργων να εμφανίζονται αποκλίσεις τόσο στο κόστος  εκτέλεσης όσο και στον χρόνο υλοποίησης τους.

Οι υπερβάσεις  και οι καθυστερήσεις αποτελούν  τη μεγαλύτερη πληγή του συστήματος παραγωγής έργων. Λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που ακολουθούνται από τον σχεδιασμό μέχρι την κατασκευή, εμφανίζονται μεταβολές στο κόστος και πολύ περισσότερο στα δεδομένα που εν τω μεταξύ  διαμορφώνονται.. Έτσι διαπιστώνουμε πως τα έργα αυτά δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο είχαν προγραμματιστεί και δεν ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που επέρχονται.

Η διαδικασία παραγωγής των δημοσίων έργων πρέπει να απλουστευθεί να εκσυγχρονιστεί και να κωδικοποιηθεί ώστε να μην διαμορφώνονται συνθήκες σύγχυσης, καθυστερήσεων και αναποτελεσματικότητας με τεράστιες συνέπειες στην εθνική οικονομία.

Η εκτελεστική εξουσία οφείλει να αναλάβει, να επεξεργαστεί και να προτείνει ρυθμίσεις, μέτρα και διαδικασίες για περιστολή αυτών των υπερβάσεων,  και η νομοθετική εξουσία, να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος .

Κάθε κράτος, για να μπορέσει να ανταποκριθεί έγκαιρα στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας σε έργα υποδομής, απαιτείται  να προωθεί μέτρα για εξυγίανση των διαδικασιών.


- Να ανασυγκροτήσει και να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της μελέτης, επίβλεψης και του ελέγχου κατασκευής των δημοσίων έργων.
- Να ασκήσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων   αποφασιστικά το πρωταγωνιστικό του ρόλο σε όλες τις φάσεις παραγωγής των δημοσίων έργων.
- Να δημιουργήσει όργανο καθοδήγησης που θα παρακολουθεί θα συντονίζει και θα  εισηγείται ρυθμίσεις όπου παρατηρούνται νοσηρά φαινόμενα.
- Να σχεδιάζει μέτρα για συνεχή βελτίωση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων.
- Να κωδικοποιήσει τα συστήματα ανάθεσης δημοσίων έργων και την  επιλογή  των προσφορότερων, ανάλογα με την φύση του έργου.
- Να θεσμοθετήσει την ευθύνη του μελετητή-επιβλέποντα για την τήρηση του προϋπολογισμού του έργου και των χρονοδιαγραμμάτων σε πακέτα υπηρεσιών που περιλαμβάνεται μελέτη-επίβλεψη.
- Να προετοιμάσει την εγκατάσταση ενός πλήρους συστήματος διασφάλισης του ελέγχου της ποιότητας των κατασκευών και την εισαγωγή του θεσμού της ασφάλισης της κατασκευής και της επαγγελματικής  ευθύνης στα δημόσια έργα.
- Να εισηγείται και να παρουσιάζει βήμα προς βήμα τις διαδικασίες παραγωγής ενός έργου και τις εναλλακτικές επιλογές υλοποίησης του.
- Να συγκεντρώνει ,να επεξεργάζεται και να αξιολογεί το κάθε είδους στοιχείο που συνδέεται με την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Μόνο έτσι θα βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο παραγωγής των δημοσίων έργων, αφού  με την υφιστάμενη διαδικασία εμφανίζονται συνθήκες καθυστερήσεων με  επιπτώσεις στη εθνική οικονομία.


Αντώνης Αντωνίου
Βουλευτής  Πάφου
Δημοκρατικό Κόμμα