Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ποιον βολεύει η ασάφεια



Μετά από δύο διαδοχικές περιπτώσεις, όπου ο Υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησαν για «νέο κράτος», μετά που διέρρευσε ότι ο Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε. στην Κύπρο, ο κ. Άϊντα, άρχισε να βολιδοσκοπεί πολιτικούς για «νέο κράτος», τώρα αποκαλύπτεται ότι τα πράγματα είναι πιο προχωρημένα απ’ ό,τι υπολογίζαμε.
Τώρα συζητείται και το όνομα του «νέου» κράτους.
Και επειδή ο Πρόεδρος δεν ξεκαθαρίζει αν διαπραγματεύεται την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κι αν αποδέχεται την παρθενογένεση και όχι τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ακόμα, αν γνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας ενδεχόμενης απόφασης, το παρόν σημείωμα θα ασχοληθεί με το θέμα.
Υπάρχει μια πτυχή στο Κυπριακό, που δεν επιδέχεται μέση λύση.
Μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ή παρθενογένεση;
Η αριστοτέλεια «χρυσή τομή», σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είτε θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδία, ως αποτέλεσμα μιας ενδοκρατικής ρύθμισης, ή θα διαλυθεί – έστω για ένα δευτερόλεπτο – και θα προκύψει νέο κράτος. Έστω κι αν το νέο κράτος θα τύχει της αναγνώρισης, που τύγχανε η Κυπριακή Δημοκρατία και θα γίνει δεκτό στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους  ανήκε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ ή η Ε.Ε. θα δεχθούν (ενδεχομένως) στους κόλπους τους την «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» και θα της αναγνωρίσουν ό,τι ίσχυε για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν τεκμαίρει από μόνο του, ότι το νέο κράτος που προέκυψε αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, αναφέρει: «Η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα προκύψει από τη διευθέτηση μετά την έγκριση της διευθέτησης από χωριστά δημοψηφίσματα».
Ακόμα και η λεκτική ανάλυση της διατύπωσης, δεικνύει ότι πρόκειται για «παρθενογένεση», για νέο μη υφιστάμενο κράτος, που «θα προκύψει από τη διευθέτηση κλπ…», γιατί ένα υφιστάμενο κράτος μετεξελίσσεται, δεν προκύπτει κάτι που υφίσταται, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ισχύει και εδώ το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει: γιατί η Τουρκία επιμένει σε «παρθενογένεση»; Πώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τ/Κ η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας …. έστω για ένα δευτερόλεπτο;
Μήπως ισχύουν και εδώ οι ανομολόγητοι σχεδιασμοί, για συντήρηση ενός ενδεχόμενου απόσχισης, αποκλείοντας τη δυνατότητα επιστροφής στην Κυπριακή Δημοκρατία;
Και σ’ αυτή την περίπτωση, ακολουθείται η μέθοδος της «εποικοδομητικής ασάφειας» (ή, σωστότερα, της βολικής ασάφειας), που σημαίνει ότι επιλέγεται μια διατύπωση η οποία ικανοποιεί, δήθεν, εν μέρει και τις δύο πλευρές, λόγω ακριβώς του ασαφούς της διατύπωσης.
Και, βεβαίως, όταν προκύψει πρόβλημα και θα χρειαστεί επεξήγηση και ερμηνεία, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι θα επιβληθεί και θα επικρατήσει η άποψη…. ποιού νομίζετε;
Ασφαλώς, του ισχυρού μέρους.