Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ανεργία - 11.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2015

Η ανεργία στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην Πάφο καλπάζει, οι ρυθμοί ανάπτυξης κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και χιλιάδες νέοι επιστήμονες αναζητούν εργασία χωρίς αποτέλεσμα. Στις πλήστες των περιπτώσεων μάλιστα, οι νέοι μας μή μπορώντας να βρούν εργασία συναφή και σχετική με τις πανεπιστημιακές τους σπουδές, καταλήγουν να εργάζονται σε εντελώς άσχετο επαγγελματικό περιβάλλον σε μιά προσπάθεια να αξασφαλίσουν το βιοπορισμό τους.
            Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες μελέτες της ΑΝΑΔ (Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού) και λαμβάνοντας υπόψη και την τάση που επικρατεί παγκόσμια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και σε άλλες προηγμένες χώρες, σωσσίβιο στην ανεργία έρχεται να δώσουν νέα επαγγέλματα σχετικά με το περιβάλλον, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικά τα επαγγέλματα που άπτονται της ‘πράσινης οικονομίας’. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία της πράσινης οικονομίας σύμφωνα με την ΑΝΑΔ προβλέπουν αύξηση 1,8% ετησίως σε σύγκριση με 1,4% ετησίως σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία. Διευκρινίζονας, με τον όρο ‘πράσινη οικονομία’ εννοούμε όλες τις δραστηριότητες που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες για μέτρηση, πρόληψη και περιορισμό και διόρθωση της περιβαλλοντικής ζημιάς στο περιβάλλον. Κλειδί φυσικά στην όλη ανάπτυξη είναι οι τεχνολογίες, τα προϊοντα και οι υπηρεσίες ενώ τα ‘πράσινα επαγγέλματα’ εκφράζουν και δηλώνουν τα επαγγέλματα που συμβάλλουν στη διατήρηση και αποκατάσταση της ποιότητας του περιβάλλοντος  μειώνοντας έτσι τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των επιχειρήσεων σε αειφόρα ή βιώσιμα επίπεδα. Σύμφωνα με ακαδημαϊκούς και έρευνες που έλαβαν χώρα πρόσφατα, μερικά απο τα σημαντικότερα πράσινα επαγγέλματα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι μας, αλλά και οι γονείς ως οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι σε επαγγέλματα του μέλλοντος είναι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί ως υπεύθυνοι παραγωγής σε φωτοβολταϊκά πάρκα και πάρκα αιολικής ενέργειας, επαγγέλματα συναφή με τις μονάδες αφαλάτωσης και παραγωγής βιοκαυσίμων, Πολιτικοί μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ακτομηχανικοί, χειριστές εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων και απορριμάτων, Χημικοί Μηχανικοί, Περιβαλλοντικοί Βιολόγοι, Αρχιτέκτονες μηχανικοί κα.
            Έχοντας υπόψη μας ότι πολλοί νέοι καλούνται αυτή την εποχή να δηλώσουν και να αποφασίσουν κλάδο σπουδών και πανεπιστήμια, η ενημέρωση των νέων μας αλλά και των οικογενειών τους αποτελεί χρέος μας για τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Σε μια προσπάθεια μείωσης των ποσοστών ανεργείας από τη μια και τόνωσης του ενδιαφέροντος των επιχειρηματιών και άλλων εμπλεκόμενων φορέων σας καλούμε όλους να λάβετε σοβαρά υπόψη τις πιο πάνω πληροφορίες, οι μέν υπόψηφιοι φοιτητές για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και οι δέ επιχειρηματίες και κρατικοί και εμπλεκόμενοι φορείς να συμβάλουν στην πρόληψη και  προστασία του περιβάλλοντος με απώτερο στόχο και σκοπό τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Καλώ τους νέους σε μια στροφή προς τα ‘πράσινα επαγγέλματα’ διασφαλίζοντας έτσι αφενός μεν την εργασία τους και αφετέρου δε την προστασία και μείωση της ρύπανσης του φυσικού μας περιβάλλοντος.
 Bottom of Form

Αντώνης Αντωνίου
Βουλευτής ΔΗΚΟ Πάφου