Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Ίδρυση Ανώτερης Σχολής Εκπαίδευσης στην Πάφο

Αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για πανεπιστημιακή μόρφωση και εξειδικευμένη ακαδημαϊκή κατάρτιση. Το γεγονός αυτό μετέτρεψε το μονοδιάστατο, αφού μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε μόνο το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστημιακό Χάρτη της Κύπρου σε πολυδιάστατο, τόσο με την ίδρυση νέων Δημόσιων Πανεπιστημίων (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ) όσο και με την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Δυστυχώς όμως όλα σχεδόν τα Δημόσια ή Ιδιωτικά Πανεπιστήμια λειτουργούν μόνο στη Λευκωσία και μερικά στη Λεμεσό. Στην πόλη μας, με εξαίρεση το Πανεπιστήμιο ΝΕΑΠΟΛΙΣ, το οποίο με την ίδρυση και λειτουργία του έχει ήδη αρχίσει να συνεισφέρει θετικά στην παρεχόμενη πανεπιστημιακή μόρφωση, δε λειτουργεί άλλο Πανεπιστήμιο.
Όμως η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για πανεπιστημιακή μόρφωση αλλά και εξειδικευμένη ακαδημαϊκή κατάρτιση, απαιτεί και την ίδρυση δημόσιων πανεπιστημιακών σχολών και στην Πάφο. Ως εκ τούτου ορθώς όλοι οι αρμόδιοι φορείς της Πάφου εμμένουμε στο αίτημά μας αυτό, έχοντας υπόψη μας όλα τα θετικά που θα προκύψουν για την πόλη μας!
Παράλληλα με τη σταθερή και ακλόνητη επιδίωξή μας για ίδρυση δημόσιων πανεπιστημιακών σχολών και στην Πάφο, μπορούμε να διεκδικήσουμε και την ίδρυση ανώτερων σχολών εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα επιβάλλεται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Πάφο μια ανώτερη σχολή εκπαίδευσης για να καλύψει ένα τεράστιο κενό που παρατηρείται ανάμεσα στη Μέση Τεχνική/Επαγγελματική εκπαίδευση και την Ανώτατη/Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Το χάσμα αυτό έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο με τη διακοπή της λειτουργίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου (ΑΤΙ).
Αυτή η Ανώτερη Σχολή Εκπαίδευσης που εισηγούμαι να λειτουργήσει στην πόλη μας θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς τελειόφοιτους μαθητές και όχι μόνο, που για διάφορους λόγους (οικονομικοί, οικογενειακοί, αποτυχία στις παγκύπριες εξετάσεις κτλ.,) δε θα μπορέσουν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήμιο, να φοιτήσουν σε αυτήν και να αποκτήσουν ένα πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης. Το πτυχίο αυτό θα μπορεί να αξιοποιηθεί για άμεση επαγγελματική εργοδότηση. Παράλληλα θα μπορούν στο άμεσο μέλλον, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να το χρησιμοποιήσουν για εισαγωγή τους και σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια (σε Κύπρο και εξωτερικό) με σκοπό τη μετεξέλιξη του πτυχίου τους σε πανεπιστημιακό τίτλο.
Η Σχολή αυτή, στην αρχή της λειτουργίας της, θα πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις: Τον τεχνικό – κατασκευαστικό  κλάδο (Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί κτλ.) και τον κλάδο της τουριστικής ανάπτυξης (Ξεναγοί, μεταφραστές, ξενοδοχειακοί υπάλληλοι, μάγειροι κτλ.) Είναι οι δύο πιο βασικοί κλάδοι πάνω στους οποίους στηρίζεται η οικονομία της πόλης μας και τα οφέλη που θα προκύψουν από πιθανή υλοποίηση αυτής της εισήγησης θα είναι πολλαπλά!
Η πιο πάνω εισήγηση δεν αναιρεί τον ακλόνητο στόχο μας για ίδρυση και λειτουργία δημόσιων πανεπιστημιακών σχολών στην Πάφο.
Αντώνης Αντωνίου
Βουλευτής ΠΑΦΟΥ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ