Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Επιβαλλόμενη η εφαρμογή ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Εκτίμησης Βαθμού Κινδύνου των πυρκαγιών.

Το πρόβλημα των πυρκαγιών εμφανίζεται ανησυχητικό, αφού οι κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών και συγχρόνως αύξηση των καιγόμενων εκτάσεων με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στο σύνολό τους αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα και η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στρέφει την προσοχή της προς αυτή την κατεύθυνση.
Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά έχει το δικό του κομμάτι ευθύνης στην έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών.
Καλούμε όλους σε επαγρύπνηση και πιστή εφαρμογή των οδηγιών του Υπουργείου Γεωργίας για την προστασία του περιβάλλοντος από τον κίνδυνο των πυρκαγιών και τη μείωση των επιπτώσεων τους.
Οι Αρμόδιοι Φορείς (Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία) επιβάλλεται να αναπτύξουν Αποτελεσματικά Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, συστήματα εκτίμησης κινδύνου πυρκαγιών, έτσι ώστε σε καθημερινή βάση να προσδιορίζουν τις περιοχές υψηλού κινδύνου, να εκτιμούν µε μεγάλη ακρίβεια το βαθμό κινδύνου και να σχεδιάζουν τις απαιτούμενες προληπτικές και προ - κατασταλτικές ενέργειες.
Η εφαρμογή ενός σύγχρονου Εθνικού Συστήματος Εκτίμησης Βαθμού Κινδύνου των Πυρκαγιών είναι επιβαλλόμενη.