Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

                                              
«Αυτό για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι, όσο κι αν κάποιοι χλευάζουν το "δεσμεύομαι", εγώ επιμένω στο "δεσμεύομαι"….. με συνέπεια θα τιμήσουμε και θα τηρήσουμε όσα στο προεκλογικό πρόγραμμα είχαν καταγραφεί ως δεσμεύσεις». Αυτά δήλωνε από το Πεδουλά ο πρόεδρος Αναστασιάδης στις 17 Αυγούστου 2014.
Σήμερα, λίγους μόνο μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, επιχειρούμε την καταγραφή δεσμεύσεων του απερχόμενου προέδρου, κάνοντας έτσι μια αξιολόγηση της πενταετίας.
ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΛΥΣΗΣ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «….συγκλίσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού…. να αποσυρθούν. (Εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50.000 εποίκων,  προτάσεις για περιουσιακό, πρόταση για τις τέσσερεις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους…». (Πλαίσιο Συμφωνίας Αναστασιάδη-ΔΗΚΟ, 18 Νοεμβρίου 2012)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Οι γενναιόδωρες προσφορές και συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ δεν αποσύρθηκαν.
ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Δεν θεωρώ ότι θα ήτο δυνατό ….να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις …. χωρίς να υπάρξει ρητή δήλωση ότι η επιδιωκόμενη λύση θα είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ' ένα λειτουργικό, βιώσιμο, ευρωπαϊκό κράτος». (Δήλωση 28/01/2013)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρ. 2014 δεν υπάρχει ρητή αναφορά για μετεξέλιξη της Κ.Δ., γεγονός που επιτρέπει στην κάθε πλευρά να υποστηρίζει τη δική της ερμηνεία.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Σε μια διεθνή διάσκεψη πρέπει να συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Κυπριακή Δημοκρατία, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, εκπρόσωποί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων που θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». (Πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Αποδεχτήκαμε πενταμερή χωρίς τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α., αμφισβητούμενη τη συμμετοχή της Κ.Δ. και την Ε.Ε. να συμμετέχει υπό καθεστώς παρατηρητή. 
ΜΟΝ ΠΕΛΕΡΑΝ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Σε Διεθνή διάσκεψη θα συζητηθεί μόνο η διεθνής πτυχή του Κυπριακού –ασφάλεια και εγγυήσεις– και αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία επί των κεφαλαίων της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού». (Διαχρονική μας θέση)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Έγινε αποδεκτή η συζήτηση των κεφαλαίων της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε πενταμερή διάσκεψη χωρίς να υπάρξει συμφωνία επί των κεφαλαίων της εσωτερικής πτυχής.
ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία ή σημαντική πρόοδος στη διεθνή πτυχή, δεν θα αποδεχθούμε τη συζήτηση των κεφαλαίων της εσωτερικής πτυχής».
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Ενώ δεν υπήρξε πρόοδος στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής, συζητούσαμε εναλλάξ Εσωτερική πτυχή- Ασφάλεια.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως μια από τις πρώτες ενέργειές μας θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. (Στάδιο «Ελευθερία», 24/02/2013)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Αίτημα για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη δεν έχει υποβληθεί.
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΟΖ - ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ:  «Το έχουμε καταστήσει σαφέστατο ότι σε περίπτωση που συνεχίσουν οι παραβιάσεις, η απάντηση θα είναι έξοδος από τις συνομιλίες». (Καθημερινή,  23/02/2014)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Το «Barbaros» παραβίαζε προκλητικά την κυπριακή ΑΟΖ, όμως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποχώρησε από τις συνομιλίες.
 ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ:  «…Κάποιοι μας λένε, …πως είναι δυνατόν μέσα από διάφορες ενέργειες, ο φυσικός πλούτος να καθορίζεται από τώρα με τη συμμετοχή Τ/κ. Θέλω να τους υποδείξω, πως ποτέ, μα ποτέ, δεν θα γίνει κάτι ανάλογα δεκτό».( Πάχνα, 19/10/2014)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Αναγνωρίζω ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε μία σημαντική προσαρμογή της ε/κ θέσης, ότι οι υδρογονάνθρακες μπορούν να συζητηθούν στο τραπέζι». (Άιντα, 27/01/2015)
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Δεν πρόκειται, και το υπογραμμίζω, ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο μνημόνιο, που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για "κούρεμα" καταθέσεων». (Γρ. ΔΗΣΥ, 12/02/2013)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Λίγες μέρες μετά έγινε το κούρεμα καταθέσεων.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΗΜΙΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «…. τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών (ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Αρχή Λιμένων….) Αυτή είναι η δέσμευσή μας». (Φεβρουάριος 2013)
 ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Λίγους μήνες αργότερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδια  ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της CYTA, της ΑΗΚ, της Αρχής Λιμένων.
ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Όσον αφορά στο θέμα των αξιογράφων, δεν θα περιοριστούμε στην απόδοση ευθυνών, αλλά θα προχωρήσουμε σε μέτρα, που θ' αποκαθιστούν την αδικία σε βάρος των εξαπατηθέντων». (Στάδιο Ελευθερίας, 13/02/2013)
 ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Ούτε αποκατάσταση της αδικίας, ούτε τιμωρία επήλθε .
ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ:  «Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα πράξει το παν, ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να σταθεί στο πλευρό όσων θα επωμισθούν τις οδυνηρές συνέπειες. Σαν πρώτο μέτρο θα διασφαλιστούν άμεσα όλα τα Ταμεία Προνοίας στις επηρεαζόμενες Τράπεζες». (Διάγγελμα Αναστασιάδη, 25/03/2013)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Η χώρα βγήκε από το μνημόνιο ενώ η συγκεκριμένη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμη να υλοποιηθεί.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΙΚΗ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Καλώ την Επιτροπή, να εξετάσει κατά προτεραιότητα τα όσα άμεσα ή έμμεσα αποδίδονται σ' εμένα, σε ό,τι αφορά τους εξ αγχιστείας συγγενείς μου και να επεκτείνουν την έρευνα και στις συναλλαγές του δικηγορικού μου γραφείου». (Ομιλία, 02/04/2013)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής, Γεώργιος Πικής, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελούσε αντικείμενο προς εξέταση από την Επιτροπή, καθώς δεν περιλήφθηκε στους όρους εντολής.
ΧΕΡΣΑΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Λήφθηκε οριστικά απόφαση γι' ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου». (Διάσκεψη Τύπου, 12/07/2013)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Η δέσμευση για δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό πιθανότατα έχει εγκαταλειφθεί.
ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΣΤΟ ΤΡΟΟΔΟΣ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Δεν ήρθα για να δώσω υποσχέσεις, ήρθα για να δεσμευθώ. Και αυτό έχει σημασία… Ο βασικός ιστός του πυρήνα ανάπτυξης στο Τρόοδος είναι η δημιουργία ενός τελεφερίκ, που θα μεταφέρει τους επισκέπτες από τους πρόποδες του Τροόδους στην κορυφή του Ολύμπου». (Πλάτρες, 20/01/2013)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Η δέσμευση για τελεφερίκ δεν υλοποιήθηκε. Ο πρόεδρος όμως επανέρχεται με νέα υπόσχεση για δημιουργία Αστεροσκοπείου στο Τρόοδος.
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΔΕΣΜΕΥΣΗ: «Το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης». (Βουλή, 28/02/2013)
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ: Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου μάταια ζητούν αντίγραφα των εγγράφων των συνομιλιών.
Ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός. Δυστυχώς...

Τα σχόλια περιττεύουν….