Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

57η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

      

 Η Κυπριακή Δημοκρατία διανύει φέτος το 57ο έτος της ηλικίας της.

Το 1960 μετά από μια μακραίωνη πορεία υποταγής και υποτέλειας, ο λαός μας πέτυχε την ανεξαρτησία του.

Ίδρυσε το δικό του κράτος.

Ένα κράτος με πολλές μεν εξαρτήσεις και λειτουργικά προβλήματα αλλά αυτόνομο, κυρίαρχο και αναγνωρισμένο διεθνώς.

Σ’ αυτά τα 57 χρόνια ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος.

Η Κύπρος πέρασε μέσα από συμπληγάδες.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πολεμήθηκε ανελέητα, υπονομεύθηκε γιατί θεωρήθηκε εμπόδιο σε σχεδιασμούς και επιδιώξεις ξένες προς τα συμφέροντα της.

-         Τούρκο-ανταρσία 1963-64

-         Πραξικόπημα και εισβολή 1974

-         Ανακήρυξη ψευδοκράτους 1983

-         Σχέδιο Ανάν 2004.

Οι επιθέσεις υπονόμευσης του κράτος και της κυριαρχίας του σκοπό είχαν να καταστήσουν την Κύπρο όμηρο της Τουρκίας αλλά και των συμμάχων της.

Όσες πιέσεις κι αν δέχθηκε, όση προδοσία και υπόσκαψη κι αν συντελέστηκε η Κύπρος άντεξε. Η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε.

Είναι όμως αλήθεια. Η εξέλιξη της ιστορίας της Κύπρου δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Βλέποντας που είμαστε σήμερα και από πού ξεκινήσαμε, περισσότερο προβληματισμό πρέπει να προκαλεί η 57η επέτειος παρά πανηγυρισμούς.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Αποπροσανατολισμός από αξίες και ιδανικά, έλλειψη αγωνιστικότητας, διάθεση συμβιβασμού σε απαράδεκτες και επικίνδυνες απαιτήσεις του κατακτητή.

Η μέχρι σήμερα εξέλιξη των συνομιλιών, καταδεικνύει την κατάρρευση των κόκκινων γραμμών της δικής μας πλευράς, που ισοδυναμεί με κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πλήρη συνθηκολόγηση, εξομάλυνση και συμφιλίωση με τα τετελεσμένα της κατοχής.

Η κατοχική Τουρκία ξεδιάντροπα δεν παραλείπει να ισχυρίζεται  για προ πολλού εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό που τώρα επιδιώκει είναι η αναγνώριση και νομιμοποίηση της μέσα από μια συνταγματική λύση που δεν θα αναιρεί τη διχοτόμηση αλλά θα καθιστά την Τουρκική πλευρά συγκυρίαρχη ολόκληρης της Κύπρου.

Αυτό δηλαδή που ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε : “ Αφέντης στο βορρά και ισότιμος συνεταίρος στο νότο”.

Η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει την διεθνή υπόσταση που έχει ως ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος με τη μορφή της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ταυτόχρονα το βάθρο και η έπαλξη του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού.

Κινδυνεύει να καταστεί ένα δικέφαλο κράτος δύο ισότιμων μερών στο οποίο τίποτε δεν θα μπορεί να γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τουρκικής πλευράς και κατ’ επέκταση της Τουρκίας.

Και ποιες είναι σήμερα οι αντιστάσεις μας;

Δικοί μας ηγέτες θέλουν να κρατούν το λαό σε νάρκωση. Άλλοι του μιλούν για την παγίωση της κατοχής με τη πάροδο του χρόνου κι’ άλλοι για τη τροχιά ανάπτυξης της οικονομίας.

Ξεχνούν πως ο λαός αγωνίζεται για επιβίωση κι όχι για ευμάρεια.

Το επιχείρημα ότι η πάροδος του χρόνου λειτουργεί εις βάρος μας, παγιώνει την κατοχή και πρέπει να βιαστούμε για λύση, έχει πολύ σχετική αξία, όταν η προτεινόμενη λύση, δεν ανατρέπει την τουρκική κατοχή αλλά αντιθέτως, καταλύει τη Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο και αβέβαιο μέλλον για ολόκληρη την Κύπρο.

Η θλιβερή κατολίσθηση των θέσεων της δικής μας πλευράς έφτασε στα έσχατα όρια της.

Η εγκατάλειψη του αγώνα και η αποδοχή μιας απαράδεκτης λύσης που θα αποτελούσε στρατηγική ήττα της δικής μας πλευράς και η οποία θα έθετε σε κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού δεν μπορεί να είναι επιλογή. 

Το Κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό θέμα, είναι κατά κύριο λόγο θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού και πρέπει να επανατεθεί στη σωστή του βάση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, ότι απέναντι μας έχουμε μια αρπαχτική, επεκτατική δύναμη που δεν ικανοποιείται με τον έλεγχο της κατεχόμενης Κύπρου.

Επιδιώκει επιπλέον να θέσει, μέσα από μια λύση δήθεν ομοσπονδίας, υπό τον γεωπολιτικό της έλεγχο ολόκληρη την Κύπρο και να αρπάξει τον ενεργειακό της πλούτο.

Η λύση για να είναι αντάξια του ονόματος της, πρέπει να βελτιώνει ουσιαστικά τη σημερινή κατάσταση και να μην θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Κύπρο και το μέλλον του Ελληνισμού.

Κι αυτό  μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απόλυτη προτεραιότητα έχει η προάσπιση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε στον αγώνα για απελευθέρωση.

Είναι το στοιχείο που διατήρησε την πατρίδα μας ζωντανή και με μια θέση στη διεθνή σκηνή.

Είναι το όχημα που μα οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μας προσφέρει διεθνή βήματα προώθησης του εθνικού μας προβλήματος.

Είναι η ασπίδα που διασφαλίζει την επιβίωση μας στη γη των προγόνων μας.

Γι αυτό σήμερα στα 57α γενέθλια  της Κυπριακής Δημοκρατίας, ας στείλουμε προς όλους ηχηρό το μήνυμα :

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτη.