Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ


Είναι γεγονός ότι διεθνώς, όσο και στην πατρίδα μας παρατηρείται μικρή μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των θανάτων που προκαλούνται από αυτά. Εντούτοις, τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε πάλι μάρτυρες διαδοχικών θανατηφόρων περιστατικών από τροχαίες συγκρούσεις, οι οποίες συγκλονίζουν την μικρή κοινωνία της Κύπρου.

Αναμφίβολα η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να αναλάβουν δράση, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για περιορισμό αυτού του σύνθετου κοινωνικοοικονομικού προβλήματος. Όμως, όσες πρωτοβουλίες και να παρθούν, η πραγματική ρίζα του προβλήματος των οδικών συγκρούσεων  βρίσκεται στην νοοτροπία. Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα, εδώ και τώρα να υιοθετήσουμε, και στη χώρα μας την διεθνή προσέγγιση για καλλιέργεια οδικής συνείδησης.
Ένα οικοδόμημα για να είναι στέρεο και γερό πρέπει να έχει από τη βάση του γερά θεμέλια. Έτσι και στην προκειμένη περίπτωση η σωστή οδική συμπεριφορά πρέπει να γαλουχηθεί από νωρίς. Τα παιδιά από μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουν τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και το ρόλο του Κώδικα Oδικής Κυκλοφορίας (Κ.O.Κ.) και η διδασκαλία να συνεχίζεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με ιδιαίτερες παιδαγωγικές μεθόδους και τεχνικές, εντός και εκτός του σχολείου, έχοντας στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αυτοπεποίθησης, κριτικής σκέψης, ευρηματικότητας και πρωτοβουλιών για σωστές καθημερινές συνήθειες, τα παιδιά θα κτίσουν την σωστή οδική συμπεριφορά, που θα τους καταστήσει υπεύθυνους ενήλικες οδηγούς. Κοινός στόχος όλων μας , η καλλιέργεια οδικής συνείδησης να καταστεί ατομική και κοινωνική συμπεριφορά, νοοτροπία και δείγμα παιδείας.

Παραμένουν πάντα επίκαιρα τα λόγια του Δημόκριτου: «Οι άνθρωποι προσεύχονται στους θεούς και ζητούν να έχουν υγεία, ενώ δεν γνωρίζουν ότι τη δυνατότητα αυτή την έχουν οι ίδιοι. Από έλλειψη εγκράτειας, κάνοντας τα αντίθετα από ότι πρέπει, προδίδουν μόνοι τους την υγεία τους στις επιθυμίες τους». Η ζωή είναι πολύτιμο δώρο και την έχουμε στα χέρια μας. Ας την προστατεύσουμε!!!