Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ. ΣΕΚ Πάφου, 18-12-11


   Η αποψινή εκδήλωση εκφράζει τη βούληση και την επιδίωξη των Επαρχιακών Επιτροπών Πάφου του Δημοκρατικού Κόμματος, της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εμβάθυνση του δημόσιου προβληματισμού και διαλόγου γύρω από καίρια και συνάμα επίκαιρα θέματα. Μέσα σε αυτό το πνεύμα , θέλω να σας καλωσορίσω στην αποψινή συζήτηση και να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στην πρόσκληση μας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, αναγνωρίζοντας πως τα θέματα ενέργειας αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζει με σταθερότητα τη προώθηση μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, που να καθορίζει τις ενεργειακές προτεραιότητες για τις επόμενες δεκαετίες και να χαράσσει τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν. Στήριξε με συνέπεια και με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και τις έρευνες για ανακάλυψη  κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η βεβαιότητα της ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει νέες προοπτικές για την Κυπριακή Δημοκρατία. Τα κοιτάσματα αυτά έρχονται να διαφοροποιήσουν το ρόλο της ΚΔ στην ΕΕ. Από ένα μικρό και ασήμαντο κράτος–μέλος, η ΚΔ μετατρέπεται σε ένα σημαντικό συντελεστή σε αυτό που η Ένωση ονομάζει ενεργειακή ασφάλεια. Η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στην αιγυπτιακή, την ισραηλινή και την κυπριακή ΑΟΖ αλλά όπως φαίνεται και σε εκείνες του Λιβάνου και της Συρίας αλλάζει το γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό χαρακτήρα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. 

Το φυσικό αέριο πέραν από τις πολιτικές και στρατηγικές προοπτικές που ανοίγει για τη χώρα μας αναμένεται να δημιουργήσει και νέες προοπτικές στο τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Παράλληλα αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου και τις μακροπρόθεσμες της προοπτικές με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αξιολογήσεις των οίκων και τα επιτόκια που θα δανείζεται στο μέλλον η ΚΔ. Οι νέοι πόροι θα επιτρέψουν τη διατήρηση μιάς ισχυρής αλλά ταυτόχρονα προσεκτικά στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής. Η πολιτική αυτή θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.  

Αυτή η αναβάθμιση θα επιτρέψει με τη σειρά της την εξασφάλιση πολιτικών ερεισμάτων και φίλων που θα στηρίξουν τις προσπάθειες μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου. Παρέχει στην ημικατεχόμενη πατρίδα μας ένα πρόσφορο περιβάλλον για την οικονομική και τη κοινωνική  της ανάπτυξη και, προπάντων, για τη διεκδίκηση μιας βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να επεκταθώ στα τεχνοκρατικά θέματα που αφορούν το φυσικό αέριο και στις προοπτικές που με την αξιοποίηση του διανοίγονται για την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας τόσο στη περιοχή της Μεσογείου όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι έργο, θα έλεγα πεδίο πρόκλησης , για τον εκλεκτό ομιλητή μας, το Διευθυντή Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου,
Βιομηχανίας και Τουρισμού κύριο Σόλωνα Κασίνη. Καλωσορίζοντας τον στην Πάφο, τον ευχαριστώ θερμά για την προθυμία του να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση, μοιραζόμενος μαζί μας τις γνώσεις  του και τους προβληματισμούς του.


Ειλικρινείς ευχαριστίες εκφράζουμε επίσης προς το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου, το Δήμο Πάφου, τη ΣΠΕ Γεροσκήπου και Ανατολικής Πάφου, τις υπεραγορές Παπαντωνίου, Αλφα Μέγα και Ορφανίδη χορηγούς της εκδήλωσης, τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γρηγορίου συντονιστή της αποψινής εκδήλωσης και βέβαια προς την διεύθυνση της ΣΕΚ η οποία για άλλη μια φορά μας προσφέρει τον άνετο αυτό χώρο και τις σχετικές διευκολύνσεις, δίνοντας παράδειγμα στήριξης κοινωφελών δραστηριοτήτων. 

Εύχομαι όπως η συζήτηση, με την ενεργό συμβολή όλων μας να επιτελέσει τους σκοπούς της.

Σας ευχαριστώ.