Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 10ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΔΗΓΗΣΗ, ΑΛΚΟΟΛ & ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΧΙΛΤΟΝ, 21/10/2011


            

 Το 13ο σεμινάριο οδικής ασφάλειας, ΟΔΗΓΗΣΗ- ΑΛΚΟΟΛ & ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, που διοργανώνεται από το τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου και με τη συμμετοχή των Υπουργείων Συγκοινωνιών & Έργων, Παιδείας & Πολιτισμού, Δικαιοσύνης & Δημόσιας Τάξεως εκφράζει τη βούληση και την επιδίωξη της πολιτείας να συνεισφέρει ουσιαστικά στην εμβάθυνση του δημοσίου προβληματισμού και διαλόγου, αλλά και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, γύρω από καίρια και συνάμα σημαντικά και ουσιαστικά θέματα.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα , θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής συζήτησης και να τους ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής επιτροπής Συγκοινωνιών & Έργων.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Το μήνυμα  του σημερινού σεμιναρίου είναι σαφές: Οδήγηση- αλκοόλ και άλλες ουσίες δεν συνδυάζονται!
Με βάση τα αντικειμενικά και αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία η αλήθεια παραμένει αμείλικτα οδυνηρή για ειδικούς και μη, για επικριτές και κρινόμενους, για τους νομοθέτες και τους παραβάτες! Ποια είναι αυτή η αλήθεια;

Τριάντα-τέσσερις νεκροί, για την περίοδο 2005 -2011, από τροχαία δυστυχήματα που είχαν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια εξαρτησιογόνων ουσιών.  Στοιχεία, συγκλονιστικά, που σοκάρουν τη συντηρητική κοινωνία της μικρής Κύπρου.



Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος αιμορραγεί, όταν οι ελέγχοντες τα τιμόνια, δίτροχων, τετράτροχων ή φορτηγών στα εθνικά και επαρχιακά της  οδικά δίκτυα,  επιτρέπουν στον εαυτό τους την υπέρβαση του επιτρεπτού ορίου κυκλοφορίας αλκοόλ στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Και οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, διατείνεται η Βιβλική ρήση αλλά η σύγχρονη πραγματικότητα αποδεικνύει ότι παρόμοιες "ευφροσύνες" έχουν σαν κατάληξη τουλάχιστον τον τραυματισμό εαυτών και ανύποπτων άλλων μέχρι και το θάνατο! Είναι τόσο ανησυχητικά τα ερευνητικά ευρήματα σε άλλες χώρες που προκαλούν σ’ όλους μας πολύ δυσάρεστες σκέψεις και προβληματισμούς.

Υπολογίζεται σε Ευρώπη και Αμερική ότι από 18 έως 47 τοις εκατό τα οδικά ατυχήματα με υλικές ζημίες, τραυματίες ή και νεκρούς οφείλονται στο γεγονός ότι τα άτομα που τα προκαλούν έχουν καταναλώσει αλκοόλ, ναρκωτικά  ή και άλλες ψυχοτρόπους ουσίες σε επίπεδο απώλειας του ελέγχου των κινήσεών τους και του συντονισμού που απαιτεί η οδήγηση αυτοκινήτου.

Ότι χρειάζεται σημαντική παρέμβαση στα κυκλοφοριακά μας θέματα είναι αλήθεια αυταπόδεικτη και κοινά αποδεκτή.

Μαζί με τα αλκοτέστ και τα ραντάρ που καταγράφουν τους οδηγούς οι οποίοι καταστρατηγούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σίγουρα χρειαζόμαστε και πρόσθετα μέτρα ελέγχου πρόληψης και καταστολής. Χρειάζεται να μάθουμε στα παιδιά μας να οδηγούν σωστά και υπεύθυνα, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το τιμόνι μετουσιώνεται σε φονικό όργανο όταν λειτουργούμε με αμέλεια και επιπολαιότητα.



Η κοινοβουλευτική επιτροπή Συγκοινωνιών & Έργων, χωρίς να μηδενίζει ή υποτιμά τα όσα έγιναν στο παρελθόν και γίνονται σήμερα, πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθεί το συντομότερο μια καλύτερα σχεδιασμένη και συντονισμένη προσπάθεια με αιχμή του δόρατος την Αστυνομία, προς την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να παράσχουν ειλικρινή και συνεχή στήριξη. Κανένα τμήμα, καμιά Αρχή, κανένας φορέας, δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα μόνος του ή αποσπασματικά.
Χρειάζεται η σύμπραξη όλων, χρειάζεται συναίνεση, συνεργασία αλλά και βούληση και αποφασιστικότητα. Όλοι όσοι είμαστε εδώ σήμερα, έχουμε, μικρή ή μεγάλη, ευθύνη απέναντι  στη χώρα μας να διαφυλάξουμε τη φήμη της ως τόπος ευημερίας και ασφάλειας.

Το νομοθετικό σώμα και ιδιαίτερα η επιτροπή Συγκοινωνιών & Έργων, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε θέματα που επηρεάζουν την ασφάλεια, την ευημερία και γενικά τη ποιότητα ζωής του Κύπριου πολίτη και έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στη βελτίωση και αναβάθμιση της. Η ψήφιση νέων νομοθεσιών που ρυθμίζουν την τροχαία κίνηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που συμβάλλουν ουσιαστικά στη πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.
Σας διαβεβαιώνω πως θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα παράσχουμε τα απαραίτητα εφόδια στην εκτελεστική εξουσία για να πετύχουμε τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στο τόπο μας.

Δεν είναι στις προθέσεις μου να επεκταθώ στο περιεχόμενο του σεμιναρίου Οδικής Ασφάλειας και στη προοπτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτό είναι έργο, θα έλεγα πεδίο πρόκλησης , για τους εκλεκτούς ομιλητές μας, τους οποίους συγχαίρω θερμά για την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση, μοιραζόμενοι μαζί μας τις γνώσεις  τους και τους προβληματισμούς τους.

Εύχομαι όπως η συζήτηση, με την ενεργό συμβολή όλων μας να επιτελέσει τους σκοπούς της. Σας ευχαριστώ.