Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Δημιουργία Θεματικού Αρχαιολογικού Μουσείου ‘Κύπριδα Αφροδίτη’ στην Πάφο

Η Κύπρος και ιδιαίτερα η Πάφος από την αρχαιότητα είναι γνωστή ως το νησί της Αφροδίτης, ο τόπος όπου γεννήθηκε και  λετρεύτηκε η θεά. Ο Όμηρος την αναφέρνει στα γραπτά του ως ‘Κύπριδα’ αλλά και ως ‘Αφροδίτη’ γνωρίζοντας μάλιστα και το γεγονός ότι υπήρχε ναός της Θεάς στην Πάφο. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ομηρικό μύθο η Αφροδίτη γεννήθηκε στην Πέτρα του Ρωμιού και σπρωγμένη από το Ζέφυρο στη θάλασσα, η Θεά καλλωπίστηκε από τις θεραπαίνιδες της Ώρες και μεταφέρθηκε στον Όλυμπο, όπου παρουσιάστηκε στον Δία και τους υπόλοιπους θεούς. Η Παλαίπαφος λοιπόν (σημερινά Κούκλια) καθώς και η Γεροσκήπου είναι οι κατ’ εξοχήν γεωγραφικές τοποθεσίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη πανάρχαια λετρευτική παράδοση που συνδέεται με τη «Μεγάλη Θεά» της γονιμότητας, την μετέπειτα Αφροδίτη, η οποία φαίνεται ότι λατρευόταν στην Κύπρο ήδη από τη Χαλκολιθική περίοδο (3900 – 2500 π.Χ).
Το Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο στα Κούκλια αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα και ξακουστά θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου γεγονός που το κατατάσσει ανάμεσα στους πρώτους τουριστικούς και αρχαιολογικούς προορισμούς παγκοσμίως. Η Γεροσκήπου από την άλλη μεριά με τη δίκη της σειρά έρχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία καθώς ετυμολογικά το όνομα προέρχεται απο τις λέξεις «Ιερός Κήπος». Στην αρχαιότητα πιστεύεται ότι αποτελούσε μια εκτενής περιοχή με όμορφους κήπους αφιερωμένους στη θεά Αφροδίτη. Όλη αυτή η πλούσια ιστορία της πόλης μας και στο κατ’ εξοχήν σύμβολο τη «Θεά Αφροδίτη» είναι καιρός να αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Η δημιουργία ενός Θεματικού αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη μας, αφιερωμένο στη Θεά της ομορφιάς και της γονιμότητας που συνέβαλε στη αναγνώριση και προβολή του νησιού μας σε όλο τον κόσμο, αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Το Μουσείο θα αποτελέσει, στολίδι για την πόλη μας, πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών και ντόπιων που θα θέλουν να γνωρίσουν τη θεά με την προβολή μουσειακών εκθεμάτων που μπροστά στο απαράμιλλο Κάλλος της δεν μπορούσε να αντισταθεί κανείς. Με τη σωστή αξιοποίηση του Μουσείου η Πάφος θα καταφέρει να τοποθετηθεί ηχηρά στο παγκόσμιο τουριστικό και ιστορικό χάρτη. Κούκλια και Γεροσκήπου με την ιστορική του σύνδεση, φαντάζουν να διεκδικούν τη φιλοξενία ενός τέτοιου θεματικού μουσείου που η ιστορία και των δύο θα κοσμεί με τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήδη υπάρχουν στην περιοχή το όλο φιλόδοξο έργο. Επιπρόσθετα, η ίδρυσης ενός τέτοιου Θεματικού μουσείου θα αποτελούσε ένα ακόμη κίνητρο, μιά ακόμη παράμετρο ενίσχυσης των προσπαθειών που καταβάλλονται για την εκλογή της ιστορικής μας πόλης ως ‘πολιτιστική πρωτεύουσα’ το 2017.
Είναι καθήκον όλων μας με σχεδιασμό, στρατηγική και καθολική προσπάθεια να συμβάλλουμε στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας για περαιτέρω πρόοδο και ευημερία ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο. Μια περίοδο οικονομικής ύφεσης που δυστυχώς το τίμημα της ανεργίας, της στασιμότητας  και του οικονομικού μαρασμού καλείται να πληρώσει σε μεγάλο ποσοστό η Πάφος μας.


Αντώνης Αντωνίου
Βουλευτής Πάφου
ΔΗ.ΚΟ.