Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ημερίδα¨Μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας ¨


Το ΔΗ.ΚΟ κοντά στον πολίτη και τον ασθενή.
Τετάρτη 24/02/16 Οίκημα Σ.Ε.Κ Πάφος.
Η επείγουσα ανάγκη για την εισαγωγή και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου Σχεδίου Υγείας γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο επιτακτική. Με τις ευθύνες να αφορούν όλες τις Κυβερνήσεις κατά την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σημερινό σύστημα υγείας στη χώρα μας βρίσκεται υπό κατάρρευση . Η σύνδεση της εισαγωγής και εφαρμογής αυτού του μείζονος σημασίας μεταρρυθμιστικού σχεδίου - του πιο φιλόδοξου ίσως στην ιστορία του κράτους μας για το δημόσιο τομέα- με το πρόγραμμα του Μνημονίου, κατέστησε την υλοποίηση του στόχου εφικτή όσο ποτέ άλλοτε. Όμως η εξέλιξη των πραγμάτων διέψευσε την προσδοκία και την εκτίμηση αυτή.
Η μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας αποτελεί, λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο, το μόνο κεφάλαιο του προγράμματος που δεν υλοποιήθηκε. Κατά περίεργο τρόπο, το κεφάλαιο αυτό έπαυσε να είναι προαπαιτούμενο του Μνημονίου και γεννάτε εύλογα το ερώτημα κατά πόσο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων προέχει της επίτευξης μιας μεγάλης μεταρρύθμισης που είναι άμεσα, απευθείας συνδεδεμένη με τη ζωή των πολιτών.
Μια νηφάλια αποτίμηση της κατάστασης, οδηγεί αβίαστα, χωρίς διάθεση για αντιπολιτευτική κριτική ή λαϊκίστικες απλουστεύσεις, στον εξής προβληματισμό: Τελικά, ποιος ήταν ο στόχος της Κυβέρνησης : Η έξοδος από το Μνημόνιο ή η πραγματική ολοκλήρωση του προγράμματος του Μνημονίου με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας ; Αυτό είναι κατά την ταπεινή μου άποψη το μέγα θέμα, η ουσία του θέματος.
Υπάρχουν λύσεις και διέξοδοι σε κάθε πρόβλημα. Απαιτείται όμως, ισχυρή πολιτική βούληση στο επίπεδο της Κυβέρνησης, υπευθυνότητα στο επίπεδο της Βουλής και καθαρή στοχοθεσία. Χρειάζεται συναίνεση αλλά υπεράνω όλων πρέπει να επικρατήσει το μακροπρόθεσμο συμφέρον του πολίτη.