Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Διάσωση μοναδικών κτηρίων της Πάφου.


Είκοσι χρόνια αναμένουν να αναδειχθεί η μοναδική αρχιτεκτονική τους αξία και ομορφιά. Συζητήσεις, προτάσεις, διαβουλεύσεις και η αναπαλαίωση και η ουσιαστική αξιοποίηση τους βρίσκεται ακόμα σε στασιμότητα. Τα δύο αυτά διατηρητέα κτήρια της Πάφου βρίσκονται στην Οδό Αθηνάς στον πυρήνα της Πάφου και ανήκουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Τα συγκεκριμένα κτήρια διαθέτουν αξιόλογα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία προσδίδουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία και μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και ιστορικότητας στην περιοχή.
Η προστασία και προβολή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αποτελεί έκφραση του πολιτιστικού μας πλούτου. Η ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος πρέπει πάντα να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυπριακής πολιτείας.
Το αρμόδιο Υπουργείο σχεδιάζει εδώ και καιρό την ανάπλαση και συντήρηση τους, καθώς επίσης και την ανέγερση επιπρόσθετων κτηριακών εγκαταστάσεων , στον ελεύθερο χώρο, για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Ωστόσο, το ψηλό κόστος σε συνδυασμό με τις επιφυλάξεις του Δήμου Πάφου οδήγησαν στην παγοποίηση των σχεδιασμών του Υπουργείου που αφορά την εν λόγω ανάπτυξη. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι υπηρεσίες του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων στεγάζονται σε χώρους που ανήκουν σε ιδιώτες, την ίδια στιγμή που δύο ιδιόκτητα κτήρια τους, παραμένουν αναξιοποίητα.
Πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη συγκατάθεση του για πώληση των δύο κτηρίων, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση τους. Θεωρώ πως πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που δίνεται σε ιδιώτες επενδυτές ή και άλλους οργανισμούς για ανάπτυξη, κάτι που θα αποφέρει ταυτόχρονα πολλαπλά οφέλη, τόσο στους ίδιους όσο και στην Πάφο.
Η αποκατάσταση και ανάδειξη των παραδοσιακών κτηρίων θα αποτρέψει την καταστροφή και αλλοίωση τους, που αναπόφευκτα επέρχεται με την πάροδο του χρόνου, και θα αναδείξει το αρχιτεκτονικό κάλλος της περιοχής.
Επιπρόσθετα τα κτήρια αυτά μπορούν με την κατάλληλη επένδυση να μετατραπούν σε πηγή επιστημονικής γνώσης και να αξιοποιηθούν ως χώροι πανεπιστημιακών σχολών (π.χ. καλών τεχνών, αρχαιολογίας, αρχιτεκτονικής) ή ως εκθεσιακός μουσειακός χώρος και βιβλιοθήκη.
Αναμφίβολα, η ανάδειξη των κτηρίων και η ένταξη τους στην σύγχρονη ζωή αναμένεται να επιφέρει θετικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας ενώ παράλληλα, θα προσδώσει και ένα νέο πλαίσιο ποιότητας ζωής, ενδυναμώνοντας την πολιτιστική εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλης μας.