Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Επέκταση του θεσμού του Αθλητικού Σχολείου.

Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί μετά την επέκταση και πετυχημένη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου και στη Πάφο άλλο ένα αίτημα μας πολλών χρόνων, η λειτουργία Αθλητικού Σχολείου και στην επαρχία μας έγινε αποδεκτό. Η δέσμευση, πως το Αθλητικό Λύκειο θα λειτουργήσει σε όλες της επαρχίες από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δόθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έχει εφαρμόσει, από το σχολικό έτος 2006-07, το θεσμό του Αθλητικού Σχολείου με την λειτουργία δύο αθλητικών τμημάτων, ένα στο Λύκειο Ακρόπολης στη Λευκωσία και ένα στο Λανίτειο Λύκειο στη Λεμεσό.
 Βασική επιδίωξη της καινοτομίας αυτής ήταν και παραμένει να είναι η πολύπλευρη στήριξη των μαθητών – αθλητών για σωστή προετοιμασία και πετυχημένη επαγγελματική και αθλητική σταδιοδρομία.
Το Αθλητικό Σχολείο δεν παρεκκλίνει από τις προδιαγραφές, την διδακτέα ύλη και όλους τους κανονισμούς που διέπουν το Ενιαίο Λύκειο. Έχει όμως το πλεονέκτημα να προσφέρει επιπρόσθετες υπηρεσίες στους μαθητές – αθλητές με στόχο την αύξηση των ωρών προπόνησης κατά την διάρκεια της σχολικής μέρας ως επίσης και της ενίσχυσης της ακαδημαϊκής επίδοσης τους με την μορφή φροντιστηριακών μαθημάτων  κατά τις απογευματινές ώρες λειτουργίας του σχολείου.
Το πρόγραμμα του Αθλητικού Σχολείου προσφέρεται στους μαθητές του υπό την μορφή πλήρους τριετούς υποτροφίας από προσοντούχους καθηγητές με εξειδίκευση στο μάθημα που διδάσκουν.
Αναγνωρίζοντας πως ο Αθλητισμός είναι αγωγή, είναι παιδεία, είναι πολιτισμός και θεωρώντας ότι οι εξαγγελίες για ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση πρέπει να μετουσιώνονται σε πράξεις, επιβάλλεται, όπως ο θεσμός του Αθλητικού Σχολείου, μετά την πιλοτική του εφαρμογή για εννέα χρόνια, επεκταθεί σ’ όλες τις επαρχίες. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται σε θέματα Παιδείας, πρέπει να ενισχύουν και όχι να περιορίζουν την αρχή της ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση.
Η επαρχία της Πάφου διεκδικεί Αθλητικό Σχολείο γιατί η πόλη μας πληροί όλα τα κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγηκαν τα άλλα δύο σχολεία, όσον αφορά την υποδομή, την τοποθεσία και την ιστορική παράδοση.
Διαχρονικά η Πάφος είχε αθλητές για τους οποίους δικαιούται να αισθάνεται περήφανη. Τα παραδείγματα είναι πολλά και αδιάψευστα:
·        Είναι ή όχι ο Στέλιος Κυριακίδης ένας από τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους στον κόσμο; Κατάγεται ή όχι από την Πάφο; Δόξασε και δοξάστηκε όμως εκτός Κύπρου.
·        Είναι ή όχι ο Ανδρέας Στυλιανού ένας από τους πιο μεγάλους ποδοσφαιριστές και αθλητές στίβου που ανέδειξε η Κύπρος; Κατάγεται ή όχι από την Πάφο; Δόξασε και δοξάστηκε όμως στο ΑΠΟΕΛ, στο ΓΣΠ και στον Πανιώνιο.
·        Είναι ή όχι ο Γιώργος Σακέλλης και ο Γιωργος Αχιλλέους κορυφαίοι αθλητές στη σκοποβολή; Κατάγονται ή όχι από την Πάφο;
·        Είναι ή όχι το Πολέμι ένα μικρό χωριό; Καταξιώθηκε ή όχι στο χώρο της πυρόσφαιρας; Και μάλιστα χωρίς την βοήθεια ξένων πετοσφαιριστών.
·        Είναι ή όχι σήμερα ο Παφιακός μια από τις κορυφαίες ομάδες πετόσφαιρας στη Κύπρο;
Διερωτηθήκαμε καμιά φορά πια θα ήταν η κατάσταση στη Πάφο αν υπήρχε η απαραίτητη υποδομή και τα εξειδικευμένα αθλητικά προγράμματα για τους νέους μας;
Διερωτηθήκαμε πόσα ταλέντα δεν είχαν τις ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους για διάκριση στον Αθλητισμό και χάθηκαν στη πορεία του χρόνου;
Αυτά που ίσχυαν για πολλούς άλλους δεν ίσχυαν για όλους. Γι’ αυτά τα παιδιά δυστυχώς ο Αθλητισμός δεν ήταν εκεί όταν τον χρειάζονταν.
Αυτή η πικρή πραγματικότητα, αυτή η πληγή της Πάφου, που για χρόνια ότι πιο καλό σε ανθρώπινο δυναμικό είχε, έφευγε για άλλες επαρχίες και για το εξωτερικό, πρέπει οριστικά να κλείσει.
Το ανθρώπινο δυναμικό και ταλέντο στη Πάφο είναι δεδομένο. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Ως εκ τούτου επιβάλλεται επιτακτικά  η δημιουργία της απαραίτητης αθλητικής υποδομής και των κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στη Πάφο.
Μια τέτοια ευκαιρία είναι η λειτουργία του Αθλητικού Σχολείου και στη επαρχία μας.