Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ

                          
Είναι με λύπη που παρατηρείται ότι η άναρχη οικιστική ανάπτυξη και η ασυνείδητη ανθρώπινη συμπεριφορά με την αλόγιστη χρήση ζιζανιοκτόνων και την εκρίζωση των βολβών θέτει σε κίνδυνο σπάνια είδη φυτών της Κυπριακής πανίδας. Δυστυχώς, λοιπόν η ανθρώπινη επίδραση σε συνδυασμό με την αδιαφορία-ολιγωρία της πολιτείας για μέτρα προστασίας έχει ως αποτέλεσμα ένα από τα σπανιότερα φυτά της Κύπρου ,η τουλίπα, να απειλείται με εξαφάνιση.

Η τουλίπα είναι πολυετές, βολβώδες φυτό και  φυτρώνει μόνο σε πέντε περιοχές της Κύπρου: Πολέμι, Στρουμπί, Μονάγρι, Φύτη και στην Κυπερούντα. Τα τελευταία χρόνια η αλόγιστη χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, των οποίων η δράση  φτάνει μέχρι τους βολβούς σε βάθος 50-60 εκατοστά, καταστρέφει ολοσχερώς το πανέμορφο αυτό φυτό. Οι αριθμοί του φυτού μειώνονται δραματικά και το είδος έχει χαρακτηριστεί ως Απειλούμενο με εξαφάνιση. Το Τμήμα Δασών έχει εγκαταστήσει σε δύο Βοτανικούς Κήπους αριθμό φυτών Τουλίπας. Πέραν, όμως , από την παρακολούθηση από τα διάφορα τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δεν έχει γίνει οποιαδήποτε άλλη ουσιαστική ενέργεια από την πολιτεία για προστασία του φυτού.

Στα πλαίσια των προσπαθειών διάσωσης και προστασίας του φυτού, εντάσσεται και η αξιέπαινη πρωτοβουλία του συνδέσμου «Φίλοι της Τουλίπας» που ανέλαβε δράσεις και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εξαφάνισης του είδους. Συγκεκριμένα έχει προχωρήσει στην εκμίσθωση τεμαχίου που λειτουργεί ως κιβωτός σωτηρίας της τουλίπας ενώ συνεχίζει και τις προσπάθειες, προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερες εκτάσεις.

Η όποια ιδιωτική πρωτοβουλία είναι θεμιτή, ευπρόσδεκτη και προς την σωστή κατεύθυνση και αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της προσπάθειας. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό. Η πολιτεία επιβάλλεται να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στη λήψη απαραίτητων μέτρων για προστασία του φυτού όπως τα ακόλουθα  :
-Εκπόνηση και εισαγωγή σχεδίων προστασίας της τουλίπας
-Να  δοθούν κίνητρα (συμφωνίες με αποζημιώσεις ή επιδοτήσεις) στους ιδιοκτήτες των τεμαχίων που φύονται οι τουλίπες, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για ανάδειξη και προστασία.

Η τουλίπα αποτελεί μέρος της φυσικής κληρονομίας της πατρίδας μας και είναι απαραίτητο, όχι μόνο να την προστατεύσουμε αλλά και να την αναδείξουμε. Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι, ενισχύοντας τις προσπάθειες διαφύλαξης του σπάνιου φυτού, το οποίο αποτελεί ζωντανό μνημείο της φύσης και είμαστε τυχεροί που ευδοκιμεί στον τόπο μας.