Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΦΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 2017 - ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ



Αναμφίβολα, είναι ιστορική επιτυχία για την Πάφο η ανάδειξή της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνά η επαρχία Πάφου  αποτελεί  μεγάλη  ευκαιρία για την πόλη, αλλά και την Κύπρο γενικότερα να επιτευχθεί ανάκαμψη στην οικονομία. Το πλάνο δράσης για το Πάφος 2017 περιλαμβάνει σημαντικά  έργα  τα οποία πρόκειται να  εκτελεστούν, δίνοντας την ευκαιρία σε αρκετούς νέους επιστήμονες να διεκδικήσουν μια θέση απασχόλησης, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της ανεργίας. Η υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας μπορεί να προσθέσει μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της Πάφου. Με αποφασιστικότητά, σύνεση και  συλλογικότητα πρέπει όλοι οι φορείς να εργαστούν για  την επιτυχία του μεγάλου στόχου, ώστε να καταστεί η Πάφος μια επιτυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, εκπροσωπώντας  επάξια την χώρα μας στο μεγάλο αυτό θεσμό.
Η τελεσφόρηση του κοινού στόχου, όμως, προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχέδιου δράσης αλλά και την άμεση και έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης. Παρόλες τις προσπάθειες του Δήμου αλλά και  του Διοικητικού συμβουλίου του Πάφος 2017, δυστυχώς με απογοήτευση διαπιστώνουμε να παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμέυσεων για την ουσιαστική βοήθεια με την προώθηση έργων που είναι αναγκαία για την πετυχημένη υλοποίηση του Πάφος 2017.
Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Η κυβέρνηση καλείται να επιδείξει ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία και να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλεται. Μετά τη  δέσμευση της κυβέρνησης για καταβολή της συνολικής χορηγίας των 5 εκατομμυρίων ευρώ αναμένουμε να προχωρήσουν άμεσα και απρόσκοπτα οι εκταμιεύσεις της οικονομικής χορηγίας προς τον Οργανισμό. Επιπρόσθετα, η συνδρομή της κυβέρνησης στην προσπάθεια της Πάφου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής είναι καθοριστική. Η συνεργασία όλων των κυβερνητικών τμημάτων, των υπουργείων, των φορέων και άλλων οργανωμένων συνόλων πρέπει να είναι προτεραιότητα. Χωρίς άλλη καθυστέρηση, με ευελιξία και οργανωμένη προσπάθεια μπορούμε να έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε για την μεγάλη αυτή γιορτή του Πολιτισμού, που θα αποφέρει  πολλαπλά οφέλη για  ολόκληρη την Κύπρο.
Για τα επόμενα τρία χρόνια, η Πάφος ως επιλεγείσα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής δραστηριότητας. Είναι στο χέρι μας και πρέπει  να αναδείξουμε  τον πολιτιστικό πλούτο της Πάφου, δείχνοντας ότι η Πάφος μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την Ευρώπη. Όλοι μαζί, λοιπόν, ας προχωρήσουμε με ενότητα και να δουλέψουμε επαγγελματικά και μεθοδικά για την ευόδωση του στόχου μιας επιτυχημένης θητείας της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.