Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Χαιρετισμός στην εκδήλωση με θέμα :Καταπολέμηση Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών. Annabelle 13-3-2019



 Αγαπημένες μου φίλες,

Σήμερα σε αυτή την όμορφη συντροφιά, θα αγγίξουμε το πιο ευαίσθητο θέμα που αφορά το νόημα της ζωής, τη συνέχιση της ύπαρξης του σύμπαντος,  την ίδια την ζωή ……τα παιδιά.

Και αυτό θα το πραγματοποιήσουμε με την φίλη Αναστασία, το καταλληλότερο άτομο, που σήμερα  βρίσκεται εδώ μαζί μας για να μας ενημερώσει για το τι ακριβώς συμβαίνει  στο θέμα της κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Η Αναστασία, ασχολείται με το θέμα αυτό, εδώ και πάρα πολύ καιρό, με επαγγελματισμό, μα πάνω από όλα με την ιδιαίτερη ευαισθησία που την διακρίνει σαν άνθρωπο.

Αλήθεια;  ποιος ψυχικά και πνευματικά υγιής άνθρωπος,  στην ανάγνωση κειμένων ή  στη θέα  που αφορά κακοποίηση ενός παιδιού, δεν ένοιωσε απεχθή συναισθήματα για τα άτομα που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα και σημαδεύουν αθώες ψυχές ;

Εικόνες ντροπής που έρχονται στην επικαιρότητα, εικόνες παιδιών που είναι θύματα εκμετάλλευσης, θύματα κακοποίησης, μας αγγίζουν πολύ περισσότερο απ’ οποιεσδήποτε άλλες. Μας κάνουν να αισθανόμαστε ντροπή και θλίψη για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας, που ανέχεται ή και εκτρέφει τέτοια φαινόμενα.

Θα πρέπει να νοιώθουμε ντροπή αν γνωρίζουμε και παραμένουμε αμέτοχοι γυρνώντας  το βλέμμα με αδιαφορία, σε αυτό που  συμβαίνει.  Πρέπει να νοιώθουμε ντροπή γιατί η κακοποίηση και η εκμετάλλευση των παιδιών αφορά και είναι ευθύνη όλων μας. Η σιωπή, η αδιαφορία για το τόσο λεπτό αυτό ζήτημα, δεν είναι μόνο δειλία και εγωκεντρισμός, αλλά είναι συνενοχή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά είναι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Η ομάδα εκείνη που υφίσταται τις πιο σκληρές συνέπειες από την ¨αναπηρία ¨των μεγάλων.

Τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του κόσμου, διότι σε αυτά ανήκει το μέλλον του.
Χρειάζεται επαγρύπνηση,  απαιτείται να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε αυτό να είναι ένα μέλλον ασφάλειας, προοπτικής και δημιουργικότητας.
Ας  ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τα αρρωστημένα φαινόμενα ενάντια στα παιδιά. Με  κοινή  βούληση ας επικεντρωθούμε να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους ώστε σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα παιδιά να μπορούν να μεγαλώνουν έχοντας ψυχική υγεία.

Τελειώνοντας θα μου επιτρέψετε  να μοιραστώ μαζί σας, ένα ποίημα της Έλενας Ιωάννου από την βραβευμένη ποιητική συλλογή  <Για τα παιδιά του κόσμου>…. που σαν πολίτη, σαν άνθρωπο και ιδιαίτερα  σαν πατέρα, μου προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση. Έχει τίτλο :



 
ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

Μέσα στα μάτια ενός  παιδιού,
που κρύβεται η αγάπη και η αλήθεια,
βλέπεις την ομορφιά του κόσμου…
που βουλιάζει στην ασχήμια της καθημερινότητας
και στης μιζέριας την αστείρευτη κατάντια.
Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού
ξεπηδά η αθωότητα και χάνεται
αν την περιπλανήσεις.
Κι αν ανελέητα φερθείς σ’ ένα παιδί
σα να μη το γέννησε μάνα
αλλά οργή Θεού σα να το πέταξε
μες στ' άσπλαχνά σου χέρια,
τα μάτια αυτά  που κρύβουν τόση αγάπη,
ευθύς θα χύσουν θάλασσες δακρύων
και θα βουλιάξεις στων τύψεων σου τα σκοτάδια.

Αγαπημένες φίλες ,

Ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας, από κάθε μορφή παραμέλησης, σκληρότητας ή εκμετάλλευσης, προσφέροντας τους την δυνατότητα  να βιώνουν μια όμορφη παιδική και εφηβική ηλικία για να μπορούν με αλώβητη ψυχή, να ζήσουν μια ενήλικη ζωή, όπως στα αλήθεια δικαιούνται και αξίζουν.

Σας ευχαριστώ