Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

            ΟΔΗΓΗΣΗ - ΑΛΚΟΟΛ & ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
                           

Οδήγηση- αλκοόλ και άλλες ουσίες δεν συνδυάζονται!
Με βάση τα αντικειμενικά και αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία η αλήθεια παραμένει αμείλικτα οδυνηρή για ειδικούς και μη, για επικριτές και κρινόμενους, για τους νομοθέτες και τους παραβάτες! Ποια είναι αυτή η αλήθεια;

Τριάντα έως τριανταπέντε νεκροί, κάθε χρόνο, από τροχαία δυστυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια εξαρτησιογόνων ουσιών.  Στοιχεία, συγκλονιστικά, που σοκάρουν τη συντηρητική κοινωνία της μικρής Κύπρου.

Η Κύπρος αιμορραγεί, όταν οι ελέγχοντες τα τιμόνια, δίτροχων, τετράτροχων ή φορτηγών στο υπεραστικό, αστικό και επαρχιακό της  οδικό δίκτυο,  επιτρέπουν στον εαυτό τους την υπέρβαση του επιτρεπτού ορίου κυκλοφορίας αλκοόλ στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Και οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, διατείνεται η Βιβλική ρήση, αλλά η σύγχρονη πραγματικότητα αποδεικνύει ότι παρόμοιες "ευφροσύνες" έχουν σαν κατάληξη τουλάχιστον τον τραυματισμό εαυτών και ανύποπτων άλλων μέχρι και το θάνατο!

Είναι τόσο ανησυχητικά τα ερευνητικά ευρήματα που προκαλούν σ’ όλους μας πολύ δυσάρεστες σκέψεις και προβληματισμούς.

Υπολογίζεται ότι από 18% έως 47% οι οδικές συγκρούσεις, με υλικές ζημιές, τραυματίες ή και νεκρούς, οφείλονται στο γεγονός ότι τα άτομα που τις προκαλούν έχουν καταναλώσει αλκοόλ, ναρκωτικά  ή και άλλες ψυχοτρόπους ουσίες, σε επίπεδο απώλειας του ελέγχου των κινήσεών τους και του συντονισμού που απαιτεί η οδήγηση αυτοκινήτου.

Ότι χρειάζεται σημαντική παρέμβαση στα κυκλοφοριακά μας θέματα είναι αλήθεια αυταπόδεικτη και κοινά παραδεκτή.

Μαζί με τα αλκοτέστ, τα ραντάρ και τους άλλους ελέγχους που καταγράφουν τους οδηγούς οι οποίοι καταστρατηγούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σίγουρα χρειαζόμαστε και πρόσθετα μέτρα ελέγχου πρόληψης και καταστολής. Χρειάζεται να μάθουμε στα παιδιά μας να οδηγούν σωστά και υπεύθυνα, να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το τιμόνι μετουσιώνεται σε φονικό όργανο, όταν λειτουργούμε με αμέλεια και επιπολαιότητα.

Κανείς δεν μηδενίζει ή υποτιμά τα όσα έγιναν στο παρελθόν και γίνονται σήμερα. Πρέπει, όμως, να αναληφθεί το συντομότερο μια καλύτερα σχεδιασμένη και συντονισμένη προσπάθεια με αιχμή του δόρατος την Αστυνομία, προς την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να παράσχουν ειλικρινή και συνεχή στήριξη. Κανένα τμήμα, καμιά Αρχή, κανένας φορέας, δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα μόνος του ή αποσπασματικά.


Χρειάζεται η σύμπραξη όλων, χρειάζεται συναίνεση, συνεργασία αλλά και βούληση και αποφασιστικότητα. Όλοι οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι σε θέματα που επηρεάζουν την ασφάλεια, την ευημερία και γενικά τη ποιότητα ζωής του Κύπριου πολίτη. Όλοι έχουμε, μικρή ή μεγάλη, ευθύνη απέναντι  στη χώρα μας να διαφυλάξουμε τη φήμη της ως τόπος ευημερίας και ασφάλειας.