Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017


ΑΝΑΓΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΊΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΦΟΥ

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία  χρόνια ο Δήμος Πάφου αξιοποίησε σε ενθαρρυντικό βαθμό τουρκοκυπριακές περιουσίες, εκμισθώνοντας περίπου 30  τ/κ τεμάχια είτε για τη δημιουργία έργων υποδομής, είτε για αξιοποίηση για σκοπούς ανάπλασης ,εξωραϊσμού καθώς και για άλλες χρήσεις( τοπιοτέχνηση πλατειών, δημιουργία χώρων στάθμευσης και χώρων πρασίνου κ.α.)

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εκμισθώσεις έγιναν στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων ανάπλασης των πλατειών και κτιρίων της πόλης.
Πρόκειται για μια  καλή προσπάθεια που αναβαθμίζει και βελτιώνει την εικόνα του πυρήνα της πόλης, και μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλει τόσο στην πολιτιστική όσο και στην οικονομική ανάταση της Πάφου.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι  αρκετά άλλα τεμάχια που ιδιοκτησιακά ανήκουν στο Δήμο Πάφου και βρίσκονται σε περιοχές εκτός ιστορικού κέντρου, παραμένουν αναξιοποίητα και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν εστίες μόλυνσης, που αφενός θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και αφετέρου προσβάλλουν την αισθητική της πόλης. Οι περιπτώσεις τέτοιων τεμαχίων είναι αρκετές . Χαρακτηριστικά αναφέρω:

1.Χώρος του παλιού σφαγείου. Μετά την λήξη της λειτουργίας του το 2004, ο χώρος παραμένει αναξιοποίητος, ενώ μια επίσκεψη στην περιοχή είναι αρκετή για να αισθανθεί κάποιος άβολα που είναι κάτοικος μιας πόλης, που κατέχει τον τίτλο της  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης .

2.Χώρος Ανέγερσης Νέου Δημοτικού Μεγάρου (μπροστά από εκκλησία Παντάνασσας).Οι εργασίες στην εν λόγω περιοχή σταμάτησαν το 2012, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να γίνει. Αξίζει να σημειωθεί  ότι λόγω εκσκαφής του χώρου, επηρεάζεται η λειτουργία των χώρων στάθμευσης της Εκκλησίας και η εκκλησιαστική επιτροπή προτίθεται να προβεί σε αγωγές για το θέμα αυτό.

3.Χονδρική αγορά Πάφου. Το 2001 με την κατάργηση των διαπυλίων τελών τερματίστηκε η λειτουργία της αγοράς. Έκτοτε και λόγω των περιορισμών της χρήσης που πηγάζουν από τη απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου τεμαχίου, εκκρεμεί η αξιοποίηση και αυτού του πολυσήμαντου χώρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου οφείλουν να εντάξουν άμεσα στους σχεδιασμούς τους την αξιοποίηση των προαφερθέντων χώρων, καθώς και άλλων σημείων  που χρίζουν αξιοποίησης. Με αυτό τον τρόπο θα αναβαθμιστεί ποιοτικά η Πάφος και θα καταστεί μια σύγχρονη, πράσινη πόλη πρότυπο, με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τους πολίτες της. Η Πάφος μας, η πόλη του Αγαπήνωρα , επιβάλλεται να παρουσιάζει μια εικόνα που αρμόζει στην πλούσια ιστορία και την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλά αναλλοίωτη[PP1]  εδώ και χιλιάδες χρόνια.