Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.


Αναμφίβολα οι εκλογικές αναμετρήσεις είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό βήμα, μέσω του οποίου ο κάθε πολίτης μπορεί να στείλει το δικό του μήνυμα και να προωθήσει τη δική του προτίμηση, τόσο ως προς την εφαρμογή πολιτικών, όσο και ως προς την επιλογή προσώπων. Αναφερόμενοι σε Ευρωπαϊκές Εκλογές θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι πολίτες έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δώσουν δύναμη στα πρόσωπα και τις πολιτικές ομάδες που οι ίδιοι θέλουν να τους εκπροσωπούν σε επίπεδο πολιτικής επί μιας μεγάλης γκάμας θεμάτων, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.
Καθημερινά στις Βρυξέλλες,λαμβάνει χώρα μια συνεχής διαπραγμάτευση για πληθώρα θεμάτων στα πλαίσια της πολιτικής αμοιβαιότητας και κοινοτικής αλληλεγγύης των κρατών μελών. Κάθε νομοθετική πράξη της Ευρώπης δεσμεύει όλους μας, ενώ, πέραν του 60% της νομοθεσίας που ψηφίζεται από την κυπριακή Βουλή, έχει εναρμονιστικό χαρακτήρα για ό,τι αφορά νομοθετήματα, οδηγίες και κανονισμούς. Συγκεκριμένα τα τελευταία 5 χρόνια 985 νόμοι ψηφίστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο.
Θέματα που αφορούν τον καθένα από εμάς όπως:

• Xάραξη κοινής πολιτικής σε θέματα υγείας.Εφαρμόζεται μια δυναμική και συντονισμένη πολιτική που παρέχει προστασία στους πολίτες της Ε.Ε απέναντι σε κινδύνους και ενός μεγάλου φάσματος απειλών για την υγεία.
• Αντιμετώπιση της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Έχει εγκριθεί από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. o χάρτης πορείας,που προσδιορίζει μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε διάφορους τομείς πολιτικής, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε, σε διάστημα σαράντα ετών, μια ευρωπαϊκή οικονομία που θα προσφέρει υψηλό βιοτικό επίπεδο και θα έχει λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
• Προστασία των ακτογραμμών. Θεσπίστηκε κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων περιοχών και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
• Κατοχύρωση δικαιωμάτων καταναλωτή/Ασφάλεια προϊόντων. Προστασία του καταναλωτή από σοβαρούς κινδύνους και απειλές και διασφάλιση της δυνατότητάς του να επιλέγει με βάση σαφείς, ακριβείς και συνεκτικές πληροφορίες. Οι όροι ανταγωνισμού είναι ισότιμοι για τις επιχειρήσεις και απαγορεύονται αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε, πολλές κατηγορίες προϊόντων πρέπει να φέρουν το σήμα πιστότητας “CE”.
• Προτάσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Εφαρμόζονται μέσα από την Ε.Ε μέτρα για μείωση της γραφειοκρατίας με τη δημιουργία κέντρων ενιαίας εξυπηρέτησης.Παράλληλα υπάρχει βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων σε ξένες αγορές.
• Εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η Ε.Ε βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να πετύχει τον στόχο της κάλυψης των ενεργειακών της αναγκών κατά 20% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
• Ελευθερία διακίνησης,εγκατάστασης και εξεύρεσης εργασίας. Σήμερα σαν πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρώπης, κάθε Κύπριος πολίτης μπορεί να ταξιδέψει ,να εγκατασταθεί και να αναζητήσει ελεύθερα εργασία σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.
• Προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν μία από τις κύριες προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία λόγου και υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των πολιτών.
• Απορρόφηση οικονομικών κονδυλίων.Η απορρόφηση οικονομικών κονδυλίων από την Ε.Ε επιταχύνει τα έργα ανάπτυξης και συμβάλλει στην επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.
• Μετά την συνθήκη της Λισσαβόνας το Ευρωκοινοβούλιο έχει διευρυμένες εξουσίες επί του προυπολογισμού και για την επιλογή της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής .Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για πολιτικές που αφορούν την γεωργία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την ενέργεια, τις μεταφορές και το περιβάλλον. Το Κοινοβούλιο ελέγχει επίσης απολογιστικά κατά πόσον τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Καταλήγοντας, η Ε.Ε είναι μια Ένωση κρατών που διέπεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που δεσμεύει τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών .Για την Κύπρο, η οποία τελεί υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή, σημασία είχε και συνεχίζει να έχει η επέκταση του κεκτημένου σ' ολόκληρο το νησί. Η πατρίδα μας σαν αναπόσπαστο τμήμα της Ε.Ε έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δικαιώματα που επιτρέπουν τη συνεχή διεκδίκηση για εφαρμογή των αρχών και αξιών της Ε.Ε στην επίλυση του Κυπριακού και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων πολιτών της Κύπρου.
Η δημοκρατία είναι απαιτητικό σύστημα, χρειάζεται ενεργούς πολίτες. Όσοι πιστεύουν ότι με την αποχή θα τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα και τους κυβερνώντες, τον μόνο που τιμωρούν είναι τον εαυτό τους και το τόπο.
Η αποχή ενισχύει την ατιμωρησία. Αντίθετα ,η ψήφος του πολίτη είναι η δύναμή του να τιμωρήσει και να επαινέσει. Είναι η δύναμή του να στείλει το μήνυμα σε όλα τα κέντρα αποφάσεων εντός και εκτός της Ε.Ε ότι δεν συμβιβάζεται με τις πολιτικές που θέλουν να του επιβάλουν.